Wat is het verschil tussen benzine 95 en 98?

Wanneer u uw auto gaat tanken, heeft u meestal de keuze tussen verschillende soorten brandstof zoals euro 95 en euro 98. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee brandstoffen? En welke brandstof is beter voor uw auto: benzine 95 of benzine 98? In dit artikel nemen we de belangrijkste verschillen onder de loep en geven we u tips over welke brandstof het beste bij uw auto past.

Octaangetal: wat is dat?

Een belangrijke factor die het verschil bepaalt tussen euro 95 en euro 98 is het octaangetal. Dit getal geeft aan hoe goed een brandstof bestand is tegen kloppen in de motor. Hoe hoger het octaangetal, hoe beter de brandstof kan omgaan met compressie zonder te ontbranden op een ongewenst moment. De brandstof wordt zo efficiënter verbrand en zorgt voor minder slijtage aan de motor.

Het octaangetal wordt berekend als een verhouding van octaan en heptaan, waarbij een hoger percentage octaan leidt tot een hoger octaangetal. Benzine 95 heeft een octaangetal van 95, terwijl benzine 98 een octaangetal van 98 heeft. Hierdoor is euro 98 beter bestand tegen kloppen dan euro 95.

Voordelen van benzine 98

Omdat het octaangetal hoger is bij euro 98, biedt deze brandstof enkele voordelen ten opzichte van euro 95:

  • Betere prestaties: Euro 98 zorgt voor een efficiëntere verbranding in de motor, wat kan leiden tot betere prestaties van de auto.
  • Minder slijtage aan de motor: Doordat euro 98 beter bestand is tegen kloppen, ontstaat er minder slijtage aan de motor. Op de lange termijn kan dit zorgen voor minder onderhoudskosten.
  • Mogelijk lager brandstofverbruik: Hoewel dit afhankelijk is van de auto en rijstijl, kan het gebruik van euro 98 in sommige gevallen leiden tot een iets lager brandstofverbruik.

Nadelen van benzine 98

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het tanken van euro 98:

  • Hogere prijs: Euro 98 is doorgaans duurder dan euro 95. Of het tanken van de duurdere euro 98 opweegt tegen de mogelijke voordelen hangt af van uw auto en hoeveel u rijdt.
  • Niet altijd beschikbaar: In sommige landen of bij bepaalde tankstations kan het voorkomen dat euro 98 niet verkrijgbaar is. In dat geval moet u alsnog euro 95 tanken.

Welke brandstof is geschikt voor mijn auto?

Het hangt van uw auto af welke brandstof het meest geschikt is. Veel moderne auto’s kunnen zowel op euro 95 als op euro 98 rijden, maar fabrikanten geven vaak een advies over welke brandstof het beste is voor hun specifieke modellen. Het is belangrijk om dit advies te volgen, aangezien het gebruik van de verkeerde brandstof kan leiden tot motorproblemen en hogere onderhoudskosten.

In sommige gevallen schrijft de fabrikant voor dat er uitsluitend euro 98 getankt mag worden, bijvoorbeeld bij sportwagens of luxeauto’s met krachtige motoren. Dit komt doordat deze motoren ontworpen zijn om efficiënter te presteren met een hoger octaangetal. Als u in zo’n geval toch euro 95 tankt, loopt u het risico op kloppen en onnodige slijtage aan de motor.

Mix van benzine 95 en 98

Als euro 98 niet beschikbaar is en uw auto normaal gesproken hierop rijdt, kunt u eventueel ook een mix van euro 95 en euro 98 tanken. Dit kan echter alleen als de fabrikant van uw auto aangeeft dat dit mogelijk is zonder problemen. Raadpleeg altijd eerst de handleiding van uw auto voordat u besluit een mix van brandstoffen te tanken.

Conclusie: benzine 95 of 98?

Of u het beste benzine 95 of 98 kunt tanken, hangt af van uw auto en de aanbevelingen van de fabrikant. Over het algemeen biedt euro 98 betere prestaties en minder slijtage aan de motor, maar de hogere prijs kan ervoor zorgen dat de voordelen niet altijd opwegen tegen de kosten. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar wat voor uw specifieke auto het meest geschikt is en het advies van de fabrikant op te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *