Verschillen tussen smetten, IAD en decubitus: wat u moet weten

Als zorgprofessional of mantelzorger is het essentieel om een goed begrip te hebben van veelvoorkomende huidaandoeningen zoals smetten, incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD) en decubitus. Hoewel deze aandoeningen vergelijkbare symptomen kunnen vertonen, zijn er belangrijke verschillen die bepalend zijn voor de juiste benadering en behandeling.

Het herkennen van smetten

Smetten, ook wel intertrigo genoemd, is een vorm van irritatie die ontstaat in huidplooien als gevolg van wrijving, vochtigheid en warmte. Dit resulteert in roodheid, jeuk en soms pijn op de aangedane plekken. Smetten komt vaak voor bij mensen met overgewicht, diabetes, incontinentie of beperkte mobiliteit.

De risicofactoren van smetten

 • Overmatige vochtigheid: Zweet, urine of wondvocht kan leiden tot een vochtige omgeving waarin bacteriën en schimmels zich gemakkelijk vermeerderen.
 • Wrijving: Voortdurende wrijving tussen huidoppervlakken creëert schade aan de huid, waardoor deze kwetsbaar wordt voor infecties.
 • Warmte: Warme temperaturen bevorderen de groei van schimmels en bacteriën, wat kan leiden tot smetten.
 • Beperkte mobiliteit: Mensen die veel in bed liggen of in een rolstoel zitten, hebben meer kans op het ontwikkelen van smetten door gebrek aan luchtcirculatie en druk op bepaalde lichaamsdelen.

Incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD)

IAD is een ontsteking van de huid veroorzaakt door langdurig contact met urine of ontlasting. IAD lijkt qua symptomen op smetten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen te onderscheiden. Ten eerste komt IAD specifiek voor bij mensen die last hebben van incontinentie, terwijl smetten ook bij andere risicogroepen voorkomt. Daarnaast treedt IAD meestal op rond de geslachtsdelen, billen en dijen, terwijl smetten ook op andere delen van het lichaam kan voorkomen.

Risicoanalyse voor IAD

Bij het identificeren van patiënten met een verhoogd risico op IAD, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 1. Verminderde cognitieve en fysieke functies, waardoor de persoon mogelijk niet in staat is om zelfstandig naar het toilet te gaan of ondergoed te verschonen.
 2. Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, die de huid extra gevoelig maken voor irritatie.
 3. Langdurig gebruik van absorberende producten, zoals incontinentieluiers of onderleggers, die vocht vasthouden en de huid blootstellen aan irriterende stoffen.

Decubitus: een ernstige vorm van drukletsel

Decubitus, ook bekend als doorligwonden of drukzweren, is een ernstige huidaandoening veroorzaakt door langdurige druk op een bepaald lichaamsdeel. Dit leidt tot beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel, wat kan resulteren in pijnlijke zweren en infecties. Decubitus komt met name voor bij mensen met een beperkte mobiliteit, zoals bedlegerige patiënten of rolstoelgebruikers.

Stadia van decubitus

 • Stadium 1: De huid is rood, maar er zijn nog geen open wonden. Bij donkere huidskleuren kan verkleuring optreden in plaats van roodheid.
 • Stadium 2: Er ontstaat een oppervlakkige wond, waarbij de bovenste huidlagen zijn aangetast. De wond kan eruit zien als een blaar of schaafwond.
 • Stadium 3: De wond heeft nu de diepere huidlagen bereikt, waardoor er sprake is van een open zweer met zichtbaar onderliggend weefsel.
 • Stadium 4: Dit is het ernstigste stadium, waarbij de zweer zo diep is dat spieren, botten en pezen mogelijk zichtbaar zijn.

Begrijpen van de verschillen tussen smetten, IAD en decubitus

Hoewel smetten, IAD en decubitus vergelijkbare symptomen kunnen hebben, zoals roodheid en pijn, zijn er belangrijke verschillen in oorzaak en behandeling. Het herkennen van deze verschillen helpt bij het bepalen van de juiste interventies en het voorkomen van complicaties. Enkele onderscheidende factoren zijn:

 • Smetten wordt veroorzaakt door vochtigheid, wrijving en warmte, terwijl IAD het gevolg is van langdurig contact met urine of ontlasting en decubitus wordt veroorzaakt door druk op de huid.
 • Smetten komt vaker voor in huidplooien, terwijl IAD zich meestal rond de geslachtsdelen en billen bevindt en decubitus zich op plaatsen ontwikkelt waar botten dicht bij de huid liggen, zoals de heupen, stuitje en hielen.
 • De behandeling voor smetten richt zich op het verminderen van vocht en wrijving, terwijl de behandeling van IAD zich meer richt op het beheren van incontinentie en het beschermen van de huid tegen irriterende stoffen. Decubitusbehandeling omvat het verlichten van druk op de aangedane gebieden en het bevorderen van wondgenezing.

Door goed geïnformeerd te zijn over de verschillen tussen smetten, IAD en decubitus, bent u beter in staat om passende zorg te bieden en mogelijke complicaties als gevolg van deze huidaandoeningen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *