Verschillen tussen de vaccins tegen Corona

Verschillen tussen de vaccins tegen Corona: er zijn drie vaccins in NL die mRNA-technologie gebruikt, Pfizer/BioNTech 94%, Moderna 89%, Janssen 66% effectief.

De wereld staat op het punt om een van de grootste gezondheidscrises in de geschiedenis te overwinnen: corona. Het afgelopen jaar is er hard aan gewerkt om verschillende vaccins te ontwikkelen die mensen kunnen helpen bij hun strijd tegen Covid-19. Er zijn veel verschillen tussen de vaccins en het is belangrijk dat mensen weten hoe ze deze verschillen kunnen begrijpen.

Welke vaccins zijn beschikbaar?

Er zijn momenteel drie vaccins voor het coronavirus die worden gebruikt in Nederland: het Pfizer/BioNTech-vaccin, het Moderna-vaccin en het Johnson & Johnson (Janssen)-vaccin. Alle drie de vaccins staan bekend als effectief in het verminderen van de symptomen van Covid-19 en het voorkomen van ernstige infecties.

Hoe zijn de verschillende vaccins gemaakt?

Allereerst gebruiken alle drie de vaccins een technologie genaamd mRNA (messenger ribonucleic acid), waardoor het lichaam antistoffen tegen Covid-19 kan produceren. Al deze vaccins gebruiken ook een soort ‘verpakking’ om de mRNA-genen veilig naar de cel te transporteren. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin is dit een liposoom, terwijl het Moderna- en Janssen-vaccin een “vectorgen” gebruiken.

Hoe werkt het Pfizer/BioNTech-vaccin?

Het Pfizer/BioNTech-vaccin bevat een stukje genetische code die je immuunsysteem activeert om antilichamen tegen het virus te maken. De code wordt verpakt in een liposoom, waardoor het veilig de cel binnenkomt. Daarna wordt het genetische materiaal vermenigvuldigd en door het lichaam verwerkt; je immuunsysteem leert zo om het virus te herkennen en aan te vallen als het opnieuw wordt getroffen.

Hoe werkt het Moderna-vaccin?

Het Moderna-vaccin werkt net als het Pfizer/BioNTech-vaccin en bevat ook een stukje genetische code. In plaats van opgesloten te zitten in een liposoom, wordt de code echter verpakt in een “vector gen” dat waterstofperoxide bevat. Dit vector gen helpt het genetische materiaal veilig in de cel te komen en wordt daarna weer uit het lichaam gespoeld. De genetische code activeert een immuunrespons met betrekking tot het virus.

Hoe werkt het Johnson & Johnson (Janssen)-vaccin?

Het Johnson & Johnson (Janssen)-vaccin is nog een ander type vaccin en bevat geen stukje genetische code. In plaats daarvan maakt het gebruik van een stukje virus dat geen schade kan veroorzaken. Wanneer het vaccin in het lichaam wordt toegediend, wordt het stukje virus herkend door je immuunsysteem en gaat het ervoor zorgen dat je immuunsysteem antilichamen tegen het echte virus kan maken.

Hoe efficiënt zijn de verschillende vaccins?

Alle drie de vaccins blijken effectief te zijn in het voorkomen van ziekten veroorzaakt door het coronavirus. Volgens The National Institutes of Health (NIH) hebben alle drie de vaccins een hoge mate van bescherming tegen symptomen van Covid-19. Uit studies is gebleken dat het Pfizer/BioNTech-vaccin 94 procent efficiënt is, het Moderna-vaccin 89 procent en het Janssen-vaccin 66 procent.

Wat is het verschil tussen de Ba.4-5, ba.1 en herhaalprik?

Ba.4-5 is een referentienummer dat wordt gebruikt om te verwijzen naar het Pfizer/BioNTech-vaccin. Ba.1 is een vergelijkbaar nummer dat wordt toegepast op het Moderna-vaccin. Een herhaalprik wordt meestal twee weken na de eerste prik gegeven om de maximale bescherming te bereiken. Afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt, kunnen herhalingsprikken variëren van één tot twee doses, afhankelijk van het type vaccin.

Conclusie

Hoewel er verschillende vaccins voor Covid-19 bestaan, lijken ze allemaal een goede mate van bescherming te bieden tegen de ziekte. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de vaccins, zoals wat ze precies bevatten en hoe ze werken, en het is belangrijk om hier goed over na te denken voordat je een keuze maakt over welk vaccin je zou willen nemen. Om de juiste beslissing te nemen, is het belangrijk om alle informatie die je kunt vinden over elk van de vaccins te lezen en te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *