Het verschil tussen antigeen- en PCR-testen

Het verschil tussen antigeen- en PCR-testen: Antigeen-testen zijn sneller en goedkoper, maar minder betrouwbaar dan PCR-tests, die gevoeliger zijn voor het detecteren van sporen van het virus.

Wanneer het gaat om testen die helpen om coronavirus te detecteren, zijn er twee belangrijke soorten: antigeen- en PCR-testen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee testen? Hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel bespreken we wat de verschillen zijn tussen de antigeen- en PCR-testen.

Wat is een Antigeen Test?

Een antigeen-test (ook bekend als antigenic test of NAAT-test) is een snelle manier om vast te stellen of iemand het SARS-CoV-2 virus heeft. Antigeen-testen zoeken naar specifieke antigenen, dat zijn eiwitten die door virussen op het oppervlak van hun celwand worden geproduceerd. Deze antigeen-testen kunnen de aanwezigheid van antigeen in het lichaam detecteren binnen 30 minuten en geven daarom een snel resultaat. Dit maakt de antigeen-test ideaal voor mensen met acute symptomen. Bovendien zijn antigeen-testen goedkoop en gemakkelijk te gebruiken.

Wat is een PCR Test?

PCR-test (Polymerase Chain Reaction) is een laboratoriummethode waarmee het genoom van een virus kan worden geïdentificeerd. De test bestaat uit een reeks chemische reacties die het genetisch materiaal van het virus vermenigvuldigen om de aanwezigheid van het virus in een monster te detecteren. Omdat hij vrij complex is, duurt het uiteindelijke resultaat meestal langer dan met een antigeen-test, ongeveer 24 tot 48 uur.

Verschillen tussen de twee testen

  • Snelheid: Een antigeen-test kan binnen 30 minuten een resultaat geven terwijl een PCR-test meer tijd nodig heeft, meestal 24 tot 48 uur.
  • Betrouwbaarheid: De betrouwbaarheid van PCR-tests is vaak hoog omdat de technologie gevoeliger is voor het detecteren van sporen van het virus. Antigeen-tests zijn minder betrouwbaar omdat ze mogelijk niet alle infecties detecteren.
  • Kosten: Antigeen-tests zijn meestal goedkoper dan PCR-tests.

Toegangs- en GGD-testen

Er zijn twee belangrijke soorten tests die mensen kunnen doen wanneer ze toegang willen krijgen tot een evenement of een andere openbare ruimte. Deze zijn de toegangstesten en de GGD-testen:

Toegangstesten

Deze testen zijn meestal antigeen-testen die worden gedaan om toegang te krijgen tot evenementen of andere openbare ruimtes. Ze kunnen worden gebruikt om te bepalen of iemand momenteel geïnfecteerd is met het SARS-CoV-2 virus.

GGD-testen

Deze testen worden meestal gedaan door de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Deze testen worden meestal aangeboden als een PCR-test. De GGD-testen worden gedaan om contactopsporing te vergemakkelijken en het risico van verspreiding van het virus te verkleinen.

Zelftesten en sneltesten

Testen die bij iemand thuis kunnen worden gedaan, worden zelftesten of sneltesten genoemd.

Zelftesten

Deze zelfstandige testen zijn bedoeld om thuis te gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van zelftestkits waarin antistoffen tegen het virus worden gezocht. Deze testen geven binnen 10 tot 15 minuten een resultaat.

Sneltesten

Deze sneltesten worden meestal gebruikt in situaties waarin direct resultaat vereist is, zoals op luchthavens of bij grenscontroles. Sneltesten kunnen binnen 5 minuten resultaten geven.

Conclusie

Hoewel de antigeen- en PCR-testen beide worden gebruikt om het SARS-CoV-2 virus te detecteren, variëren ze sterk in hun betrouwbaarheid, kosten en benodigde tijd om resultaten te geven. Andere soorten testen, zoals zelftesten en sneltesten, worden ook gebruikt, afhankelijk van de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *