Verschillen tussen Nederlandse en Franse scholen. In Frankrijk is er één schoolsysteem met lessen van 8.00-16.30 uur, in Nederland zijn er 50 verschillende soorten scholen. Nederlandse kleuterspeelzalen richten zich op sociale, emotionele en motorische vaardigheden. Nederlandse scholen hebben gemiddeld meer schooldagen en -uren dan Franse scholen. Nederlandse scholen hebben zes weken zomervakantie, terwijl Franse scholen er vijf hebben.
Stel je bent een ouder die op zoek is naar een goede school voor zijn of haar kinderen. Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van de verschillen tussen Nederlandse en Franse scholen.
Het schoolsysteem: verschillen tussen Nederland en Frankrijk
In Frankrijk kennen ze het schoolsysteem van l’Éducation Nationale, wat gereguleerd wordt door de nationale regering. Scholen in Frankrijk behandelen meestal alle leergebieden, variërend van wetenschap tot kunst en literatuur. De lessen beginnen om 8.00 uur ’s ochtends en eindigen rond 16.30 uur; het aantal lessen per dag varieert tussen 6-7. Vakken worden vaak gecombineerd met andere onderwerpen, zoals wiskunde met biologie.
In Nederland is er een meer divers schoolsysteem. Er zijn meer dan 50 verschillende soorten openbare scholen, zoals basisscholen, middelbare scholen, buitengewone scholen, etc. Het publieke onderwijssysteem bestaat uit twee fasen, basis- en voortgezet onderwijs, beide verdeeld over primair en secundair onderwijs.
Op veel Nederlandse scholen is er een systeem genaamd Daltononderwijs, dat gericht is op het ontwikkelen van creativiteit, samenwerking, communicatieve vaardigheden, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid bij de studenten. Bovendien is er een relatief groot aantal internationale scholen in Nederland die studenten lesgeven in talen zoals Engels, Frans, Spaans of Duits.
Kleuterschool: verschillen tussen Nederland en Frankrijk
Kleuterscholen in Nederland, oftewel peuterspeelzalen, bieden een programma aan voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Kleuters kunnen hier spelenderwijs leren, samenwerken met andere kinderen en hun sociale, emotionele en motorische vaardigheden ontwikkelen. De lessen begint vaak om 8.30 uur en eindigt om 12.00 uur, met soms een langere lunchpauze.
In Frankrijk is er ook een soepel systeem voor jonge kinderen, genaamd école maternelle. Hier kunnen kinderen van 2 tot 6 jaar leren. De lessen beginnen om 8.30 uur en eindigen om 11.30 uur. Er is ook een lange lunchpauze waarin kinderen spelen in de speeltuin of andere activiteiten doen.
De verschillen tussen école maternelle en peuterspeelzalen in Nederland liggen vooral in de structuur, de manier waarop de lessen worden gegeven en in wat er wordt geleerd. École maternelle heeft een meer academisch karakter terwijl peuterspeelzalen meer gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden, zoals:
- Socialiseren met andere kinderen
- Emotioneel leren
- Motorische vaardigheden ontwikkelen
- Beginnen met rekenen en letters
Schooldagen: verschillen tussen Nederland en Frankrijk
Hoeveel schooldagen er in Nederland en Frankrijk zijn, hangt af van de locatie. Gemiddeld zijn er meer schooldagen in Nederland vergeleken met in Frankrijk. Nederlandse scholen houden vaak meer scholendagen in het weekend, terwijl Franse scholen meestal gesloten zijn in het weekend. De lessen starten om 8.30 uur en eindigen om 15.00 uur.
Er zijn ook verschillen in het aantal vakantiedagen. Nederlandse scholen hebben meestal 6 weken zomervakantie, 3 weken kerstvakantie en 1 week paasvakantie. Terwijl Franse scholen 5 weken zomer- en herfstvakantie, 2 weken herfstvakantie en 1 week kerstvakantie hebben.
Conclusie
Naast het feit dat Nederlandse en Franse scholen qua uiterlijk en architectuur sterk op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen in hun schoolsysteem. Of u nu kiest voor een Franse of Nederlandse school, het is belangrijk om te weten wat precies wordt aangeboden op elke school. We hopen dat dit artikel u helpt om een bewuste keuze te maken.